VÄLJ RÄTT HANDSKAR FÖR TOPPTUR

Handskar/vantar

Att gå på topptur ställer stora krav på dina handskar. Uppför liknar det mer längdåkning. Medan utförsåkningen ställer krav på värme, vattentålighet och skydd mot allt från fjällbjörkar till stålkanter.  Att uppfylla alla dessa kriterier med en handske är i princip omöjligt. Så vi delar upp det här i tre kategorier.

Uppför

Att hålla sig torr är alltid viktigt på fjället, det gäller i högsta grad även händerna.  Under uppfärd kommer den mesta fukten inifrån, så länge det inte snöar eller regnar. Således är det viktigare att prioritera fuktgenomsläppliga egenskaper mer än vattentäthet, samtidigt som ett bra skydd mot vind är önskvärt. Vissa handskar har ett inbyggt vindöverdrag som sitter i manschetten och kan dras fram över resten av handen vid behov. Beroende på väder och tid på säsongen kan allt från ett par tunna längdvantar till ett par tunna utförsvantar funka bra. Vi föredrar fingervantar för att lättare kunna hantera pjäxspännen, bindningar och stighudar.

Utför

Under utförsåkningen kommer du ställa högre krav på värme och vattentålighet. Även ett visst skydd mot grenar när du dundrar fram genom fjällskogen är bra. Vi kör även här med fingervantar, vi upplever att det ger en bättre känsla samt att det gör det lättare att hantera utrustningen. Är det dock riktigt kallt kan en tummvante vara enda lösningen. Vi väljer gärna ett par i slitstarkt skinn, med ett uttagbart foder som med fördel får innehålla en hel del ull.

Förstärkning/Back Up

Här använder vi oftast en ofodrad vattentät tumvante. Den kan du dra över både dina uppförsvantar samt utförsvantar vid behov. Ett skal är både litet och lätt när det är nerpackat men gör stor skillnad.  Att klättra uppför branta snörännor gör nästa alltid att du måste ner med händerna i snön, att då dra över ett skal och komma upp med torra handskar är värt varje extra gram. De är också perfekta för att gräva rastskydd eller tältplats.

   Att tappa en vante på fjället får snabbt konsekvenser. Fingrarna är känsliga för kyla. Att kunna backa upp sin ”uppförsvante” med ett skal gör att du kan fortsätta turen på ett ok sätt.

Våra tips och tankar

-Gå aldrig ut på en topptur utan minst två par vantar. 

-Vi väljer gärna vantar med mycket skinn och ett ullfoder. Det ger bra grepp, slitstyrka och värme även i fuktigt tillstånd.

-Kolla om vanten har fäste på fingrarna för att kunna hängas upp i en karbin på ryggsäcken. Då hänger vanten alltid med öppningen neråt och riskerar inte att fyllas med snö.

-varma vårdagar kan man lockas att åka utför barhänt. Undvik det! Att vurpa i vass vårsnö utan handskar kan skada dina händer mer än du tror.

-om dina uppförsvantar börjar bli fuktiga, förvara dem innanför jackan på nervägen så blir de inte lika kalla när du ska sätta på dem för nästa vända.